Tidiga konstnärer skickligare

De var skickliga konstnärer, de så kallade grottmänniskorna, riktigt skickliga! Till och med skickligare än idag. Åtminstone när det gällde att porträttera fyrbenta djur.

Det hävdar en grupp ungerska forskare i en nyligen framlagd forskningsstudie. De flesta fyrbenta djur delar en gemensam sekvens, på det sätt de rör varje enskilt ben när de flyttar sig framåt. Vare sig de går, travar eller springer. En noggrann studie av denna sekvens las fram i slutet av 1800-talet av en forskare vid namn Eadweard Muybridge.

Det forskarna, experter i ämnet, nu har gjort är att granska såväl förhistoriska grottmålningar, som nutida statyer och målningar av rörelserna hos olika fyrbenta djur. Det gäller exempelvis hästar, kor och elefanter. Allt för att se hur väl de konstnärliga avbildningarna stämmer med vetenskapliga observationer av hur djuren rör sig.

Forskarna fann då att att betydligt fler av de nutida konstnärerna hade avbildat rörelserna felaktigt, jämfört med dem som levde i så kallad förhistorisk tid. Misstagen blev något färre efter att Mybridge publicerat sin studie, men var fortfarande betydligt flera än hos grottmålingarnas konstnärer.

Om nu detta beror på den konstnärliga friheten eller på brist av kunskap om djurens faktiska rörelser, säger sig forskarna inte kunnat fastslå.

Källor:
http://phys.org/news/2012-12-cavemen-animals-modern-artists.html
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0049786