Stor fossilgrav i Patagonien

Patagonien i södra Argentina är känd för sina många intressanta fossilfynd. Inte minst gäller det dinosaurier, däribland ett flertal väldigt stora sådana. Men även en mängd andra fossil från olika geologiska lager har hittats här, av såväl djur som växter. 

Ett av de senaste upptäckterna är ett område i juralager, med en mångfald av fossil i rikliga mängder. Samt strukturer som visar på forntida kraftig vulkaniska aktivitet och hur vattenströmmarna rört sig i det förgångna. Det som speciellt fångat forskarnas intresse är fossilen av mindre, en gång mjuka organismer som svampdjur, cyanobakterier och maskar. Fossil som är sällsynt att man hittar i denna typ av fossilgrav. Enligt forskarna finns även strukturer i klipporna, som visar hur djuren rörde sig medan de levde. Och man bedömer att de dog och begravdes nästan omedelbart, i vissa fall inom någon dag.

Under fyra år har forskarna grävt ut det ca 60 000 km2 stora området, vars fossil blivit synliga på grund av jorderosion.

Källor:

http://phys.org/news/2016-02-scientists-major-jurassic-fossil-site.html

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3471298/Biggest-collection-Jurassic-fossils-captures-uncovered-Patagonia.html