Polariserat ljus hjälper bin genom molnen

Att honungsbin navigerar med hälp av solen är känt sedan länge. Och att de vid molniga dagar tar hjälp av polariserat ljus också varit allmänt accepterat.

Nu har en  grupp forskare från Australien, som tycker att det saknas forskning inom det sistnämnda området, sökt bevis på att så verkligen är fallet. Man konstruerade så en labyrint av fyra sammanbundna tunnlar, där man lade in vägledande information av polariserat ljus i taket. Vid målet väntade en sockerbelöning. För att göra en lång historia kort slog studien mycket väl ut. Och det som forskarna tidigare trott sig veta är nu bevisat.

“Det är otroligt att en så liten hjärna kan ta till sig så mycket sinnesinformation, att den lyckas utföra så komplexa navigationsuppgifter” säger en annan forskare, som inte varit involverad i studien. Han påpekar också att bin redan är kända för att navigera efter landmärken, lukt och avlägsna sensorer. Till detta kommer nu den nya studien, som tydligt visar att de även använder sig av polariserat ljus.

Tillsammans visar dessa färdigheter att honungsbin är väl utrustade, både för att hitta nektar och andra födointag, och att sedan hitta hem igen till kupan.

Källor:
http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/366/1565/703
http://www.newscientist.com/article/dn20058-bees-follow-polarised-light-through-a-maze.html