Oväntad fiskefångst

En fiskare från Taiwan blev något till överraskad. Då han nyligen drog in sina nät, en bit utanför kusten fann han fossil av en människokäke. Fossilen visade sig vara en kraftig underkäke där stora, såväl bakre som främre kindtänder finns bevarade. Forskarna är än så länge osäkra på såväl datering som vilken människotyp som käken kommer ifrån. Även om man lutar mest åt Homo erectus.

Om så skulle vara fallet är det knappast överraskande, då flera fossil och stenverktyg från Homo erectus tidigare hittats i Kina. De mest kända, men också mest spektakulära, är dem från den så kallade Pekingmänniskan. Fossilen hittades  på 1920-talet, men originalen försvann under mystiska omständigheter under andra världskriget. Förvecklingarna vid försvinnandet var minst sagt snåriga, och fossilen har aldrig återfunnits.

Fossil från Homo erectus har även hittats på flera andra platser i Asien, några på gränsen till Europa, samt  Afrika och Australien. En del av dessa skelett är ganska välbevarade, och visar att Homo erectus ifrån halsen och ner såg ut som nutida människor. För övrigt delade de några särdrag med neanderthal-människan, som grövre ansiktsdrag, ögonbrynsbågar och en liten utbuktning eller “benkam” på bakdelen av skallen. Men alla dessa drag finns även representerade hos nu levande människor.

Källor:
http://news.sciencemag.org/archaeology/2015/01/ancient-human-jawbone-surfaces-coast-taiwan
http://www.nature.com/ncomms/2015/150127/ncomms7037/full/ncomms7037.html