Om bin och människor

Honungsbin är en av mycket få insekter som hålls som husdjur av människan, vilket de gjort sedan lång tid tillbaka i historien.

Att människan länge utnyttjat bin och det vax och den honung de producerar visar bland annat en forskningsstudie som kom för en tid sedan. Man har där gått igenom flera tusen stenålderskärl från Europa, Sydvästasien och Nordafrika i jakten, på bivax-rester och hittat gott om sådana. Enligt forskarna användes honungen användes som sötningsmedel och bivaxet till kosmetika och medicin. Det hade också tekniska användningsområden, som exempelvis lamp-bränsle och tätningsmedel för att göra krukor vattentäta

Även den forntida konsten, som grottmålningar, visar avbildningar av vaxkakor, bisvärmar och insamlandet av honung. Och från patriarkernas tid i Första Mosebok kan vi läsa; “Då sade deras fader Israel till dem: “…Tag med er av landets bästa frukt i era säckar och för ner det till mannen som gåva, lite balsam och lite honung, dragantgummi och ladanum, pistaschnötter och mandlar”

Källor:

http://www.nature.com/news/early-farmers-minded-their-own-beeswax-1.18771

http://www.bbc.com/news/science-environment-34749846

IMG 3019IMG 2945

Foton: Gunnel Molén