Nya rön om bläckfiskar

Bläckfisken är ett underfundigt djur. Det kommer fram i den ena forskningsstudien efter den andra. En av de senaste studierna handlar om deras många slingriga armar, som vi ibland kan uppfatta som en enda röra. Men ändock händer det aldrig att de slår knut på sig själva eller fastnar i sina egna sugkoppar.

I studien framgår att förklaringen bakom detta ligger i ett kemiskt ämne på bläckfiskens hud. En kemisk substans som gör att bläckfiskarna känner igen sitt eget skinn. Vilket gör att armarna inte fäster på skinnet. Bläckfiskar är också utrustade med ett mycket komplext nervsystem, varav endast en del lokaliseras utifrån hjärnan. Resten styrs av nervtrådar i bläckfiskens mycket flexibla armar.

Bläckfisken har sedan länge betraktats som det mest intelligenta av alla ryggradslösa djur. Exakt hur långt bläckfiskens intelligens sträcker sig är dock inte klarlagt. Genom experiment med olika problemlösningar har bläckfisken visat sig ha gott både kort- och långtidsminne, och kan skilja mellan olika former och mönster.

De har också setts “leka”, genom att släppa flaskor och leksaker i akvariets vattenvirvlar, för att sedan fånga upp dem igen. De är hitintills de enda ryggradslösa djur som setts använda redskap. Och i en studie från Indiska oceanen, har man även sett bläckfiskar medvetet bära med sig skal från kokosnötter för att sedan använda dessa som skydd.

Bläckfiskar har cirka 600 nu levande, kända arter. Därtill kommer alla de idag utdöda, som exempelvis ortoceratiter och ammoniter, vilka finns bevarade som fossil. Även bläckfiskar, som liknar de nutida har hittats som fossil.

Källor:
http://news.sciencemag.org/biology/2014/05/scienceshot-why-octopuses-dont-tie-themselves-knots
http://www.nature.com/news/why-an-octopus-never-gets-tangled-1.15204
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2814%2900462-X

Läs mer om bläckfiskar i
https://www.dinosaurier.nu/nyheter/bl%C3%A4ckfisk-b%C3%A4r-med-sig-ett-g%C3%B6mst%C3%A4lle
https://www.dinosaurier.nu/nyheter/anpassningsbar-bl%C3%A4ckfisk