Mumifierad vargvalp

En mumifierad vargvalp hittades för ett par år sedan i ett område  i nordvästra Kanada. Vargungen, som daterats till ca 50 000 år, hittades komplett med päls, tänder, klor och muskler. Till och med den krökta överläppen är synlig. Även en mumifierad karibukalv (den stora amerikanska renen) hittades samtidigt i den smältande permafrosten. Och även om vargungen hittades mer intakt, så är även päls, skinn och muskler på renkalven i välbevarat skick.

Det var folk som jobbar med guldutvinninng i området som gjorde fynden. Palaeontologiska fynd i den kanadensiska permafrosten har hitintills varit tämligen sällsynta. Men nu har kanadensiska forskare som varit smått avundssjuka på alla mammutar och andra fynd som gjorts i den sibiriska permafrosten, fått ett par egna, gedigna fynd för vidare forskning. Och ingen vet idag vilka framtida fynd som står att finna i detta område, välkänt från guldrushens dagar.

Källor:
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/canadian-permafrost-yields-intact-remains-50000-year-old-caribou-calf-wolf-pup-180970301/
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45527525

P1010003 Modell av Canis dirus i genomskärning. En jättevarg vars fossil man hittat rikligt av i pleistocen-lager.|