Mantisräkan – levande fossil

Mantisräkan har ett mycket välutvecklat synsinne. Det har forskarna vetat sedan tidigare, och nu kommer ännu en studie som beskriver detta kräftdjurs exceptionella synförmåga i detalj. Inte minst färgseendet är mycket avancerat.

De har ett stort antal färgreceptorer och kan se upp till 16 olika ljuskänsliga pigment, 12 för färgkänslighet och andra för färgfiltrering. Mantisräkan ser inte bara ultravioletta färger samt infrarött ljus, utan också polarisering. Därigenom har den möjlighet att se en värld osynlig för andra djur. Den kan också röra på ögonen oberoende av varandra.

Namnet till trots är mantisräkan ingen egentlig räka, utan klassificeras som en egen ordning bland kräftdjuren. Som kräftdjur betraktad är de tämligen stora, och kan bli upp till 30 cm. Dock små i den värld där de finns, så deras extraordinära synförmåga bör vara till stor hjälp i det marina liv där de lever.

Mantisräkan benämns ofta som ett “levande fossil”, då ingen större förändring ägt rum mellan fossila mantisräkor och nutida.

Källor:
http://news.sciencemag.org/biology/2014/07/mantis-shrimp-use-natures-sunblock-see-uv
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2814%2900672-1
http://www.newscientist.com/article/dn24832-mantis-shrimps-darting-eyes-ape-the-way-primates-see.html#.Us2adrS27F8
http://www.mnn.com/earth-matters/animals/photos/15-animals-that-are-living-fossils/mantis-shrimp

Foton, wikipedia (till vänster) och pixabay (övriga)