Liv i Lake Vostok?

Finns det liv i Vostoks-sjön, under den tjocka antarktiska isen? Till och med ett ganska så rikt sådant? Det frågar sig forskarna sedan en amerikansk forskargrupp tagit prover, som troligen kommer från den isolerade sjön.

Nu har proverna inte tagits i själva vattnet, utan i isen närmast vattenytan. Och här hittade de amerikanska forskarna DNA-spår från över tre tusen olika organismer, framför allt bakterier. Det mest intressanta för forskarna är att vissa av dessa bakterier, normalt lever tillsammans med, bland annat fiskar och kräftdjur.

En viss risk finns det att dna-spåren hamnat i provet efteråt, det medger forskarna. Men om prov-resultaten visar sig stämma innebär det att miljön i Vostoksjön är långt ifrån steril. Kanske innehåller den en levande vattenmiljö, med organismer som fiskar, kräftdjur och anemoner?

Det var i mitten av 90-talet som det bekräftades, vad forskarna anat sedan länge, att det finns en stor sötvattenssjö under istäcket på Antarktis. Namnet på sjön kommer från polarforskningsstationen Vostok, som ligger rakt över sjön, 100 mil från den Antarktiska västkusten.

Sjön beräknas vara 240 km lång, 50 km bred och 800 meter djup där den är som djupast. Istäcket som täcker sjön är fyra kilometer tjock. I mitten av sjön finns en förhöjning, vilken innebär att det kan finnas två olika slags miljöer i de två delarna av sjön. Ryska forskare har sedan ganska lång tid tillbaka borrat sig allt djupare ner i isen, för att söka efter liv i sjön. Men ännu har de inte lyckats hitta något liv i sina prover.

Sedan upptäckten av Vostoksjön har forskarna upptäckt ytterligare ca 150 sjöar under Antarktis glaciärer, men ingen lika stor som denna.

Källor:
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/07/whats-reallygoing-on-in-lake-vos.html?ref=hp
http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Vostok