Kryddad stenålderskost

De kryddade sin mat, de forntida européerna. Åtminstone är det en slutsats som forskarna drar, då de analyserat några lerkärvor från Danmark och Tyskland.

Kryddan ifråga består av frön från löktrav, en växt med en eldig, senapsliknande smak. Fröna har hittats tillsammans med spår av fett från fisk och landdjur. För övrigt är löktrav en ca 80 cm hög växt, som i Sverige förekommer upp till Bergslagen. Tidigare har den använts inom folkmedicinen. (Bilder finns i länkarna nedan.)

Arkeologiska fynd av kryddor, som koriander och kapris, har tidigare gjorts i Mellanöstern. Men enligt de brittiska forskarna, som nu hittat löktravsfröna, är detta det äldst daterade fyndet som indikerar bruket av kryddor i det forntida Europa.

Några slutsatser om när människan först började att krydda sina maträtter kan naturligtvis inte dras utifrån enstaka fynd. Kanske är det en vana lika gammal som kok-konsten själv? Något säkert svar på den frågan får vi förmodligen aldrig veta. Men säkert kommer framtida lerskärvor och andra fynd, som arkeologerna gräver fram, att ge oss flera ledtrådar.

Källor:
http://news.sciencemag.org/archaeology/2013/08/archaeologists-uncover-first-use-spices-european-cuisine
http://www.newscientist.com/article/dn24086-spicy-food-on-the-menu-6000-years-ago.html#.UhWqXT-ZXF8
http://www.nature.com/news/neolithic-chefs-spiced-their-food-1.13585
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6ktrav
http://en.wikipedia.org/wiki/Alliaria_petiolata