Katter som älskar vatten

Många katter ogillar vatten, mer eller mindre. Det finns dock några arter som älskar ett vått element och som anpassat sig utomordentligt väl till en sådan tillvaro. En av dem är den så kallade platthuvudkatten. Ett något tråkigt och slätstruket namn kan man tycka. Men just det platta huvudet är ett av denna katts främsta kännetecken, och från detta kommer dess latinska namn – Prionailurus planiceps.

Platthuvudkatten lever i tropisk regnskog i Malysia med närliggande områden. Den trivs bäst i träskmarker, vid floder och andra vattendrag. Fisk är huvudfödan.

Tyvärr är denna vattenälskande kisse starkt utrotningshotad. Under några år var den till och med listad som utdöd, men så hittades några individer som överlevt. Då platthuvudkatten är så sällsynt är mycket okänt om dess levnadsvanor, men man tror att de liknar dem hos fiskarkatten. Även fiskarkatten älskar vatten och lever i vattenrika områden i tropiska och subtropiska regioner i Sydostasien. Bägge katterna har simhud mellan tårna. Fiskarkatten är dock minst dubbelt så stor som platthuvudkatten. Den sistnämnda är ungefär så stor som en vanlig huskatt.

Fiskarkatten är inte lika hotad som platthuvudkatten, men listas ändå som sårbar. Ett annat av  Sydostasiens kattdjur är leopardkatten. Den lever alltid i närheten av vattenansamlingar, och simmar gärna för att komma över floder eller för att jaga fisk. Även den turkiska, så kallade van-katten, med sin vattentäta päls, är väl förtrogen med vatten.

Tilläggas bör att även mer välkända kattdjur som tigrar gillar vatten. Och att även vissa individer av våra huskatter både kan gilla, eller åtminstone tolerera vatten då och då. Att så många katter ändå ogillar vatten tros bero på att deras päls normalt är väldigt torr. Och om den snabbt blir genomblöt förlorar den sin isolerande förmåga. Något som katterna ovan med sina vattentäta pälsar inte lider av..

Källor:
http://www.newscientist.com/article/dn18410-zoologger-the-amphibious-asian-mystery-cat.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Flat-headed_Cat
http://en.wikipedia.org/wiki/Fishing_Cat
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Van