Hundratals skotska dino-fotspår

På Isle of Skye, i nordvästra Skottland, har forskarna hittat flera hundra fotspår från dinosaurier. Enligt forskarna har fotspåren gjorts av sauropoder, dit de största dinosaurierna man känner till, hörde. Och stora bör de djur som gjort avtrycken ha varit, då de största avtrycken mäter ca 70 cm i diameter.

Fynden av fotspåren hittades i en lagun längs med havet på ön. Forskarna tyder detta som att sauropoder även trivdes i en miljö lik den där fotspåren återfunnits och inte enbart uppe på land. Men för att något så flyktigt som fotspår ska kunna bevaras bör något ha hänt som snabbt  begravde fotspåren under mängder med sediment. Kanske en katastrof med så stora dimensioner att den plats där de nu fossila fotavtrycken hittats inte såg ut på samma sätt den gång de bildades. Även några andra fotavtryck, möjligen från Iguanodon (en typ av anknäbbsdinosaurier) har hittats på platsen.

De forskare som gjorde upptäckte befann sig i själva verket på ön för att söka efter fossil från fisktänder och krokodilben och gjorde upptäckten en gång då de sent på dagen var på väg tillbaka till bilen.

Källor:
https://www.newscientist.com/article/dn28581-hundreds-of-giant-dinosaur-footprints-found-in-scottish-lagoon/
http://phys.org/news/2015-12-fossil-dinosaur-tracks-insight-prehistoric.html