Havsreptil med “hammar-käke”

Som huvudet på en hammare, eller ett dammsugar-munstycke. Det är vad forskarna liknar munnen på en vattenlevande reptil, vars fossil har hittats i södra Kina.

Reptilens latinska namn, Atopodentatus unicus, betyder ungefär “unik och med konstiga tänder”. Och i varje fall var dess  horisontella och avlånga käke väldigt unik, med massor av tänder i olika storlekar. Tänder som enligt forskarna var anpassade till livet som växtätare i vattnet, där vissa tänder användes för att skrapa upp mat från bottnen och andra till att sila födan.

Bland redan kända havsreptiler liknar forskarna denna “hammar-reptil” annars mest vid en plesiosaurus. Och själva käken kan kanske mest liknas vid den hos Nigersaurus, en dinosaurie som hittades i Sahara för några år sedan. Den hade ett platt och brett nosparti, med flera hundra små tänder som satt i rader bakom varandra, redo att ersätta dem som föll bort. Forskarna tror att den betade växter på marken, ungefär som dagens kor.

Och precis som hos den kinesiska havsreptilen visar fossilen att mångfalden i forntidens djurvärld var väl så stor som i nutid!

Källor:
http://www.sciencemag.org/news/2016/05/ancient-hammerhead-creature-may-have-been-world-s-first-vegetarian-sea-reptile
http://advances.sciencemag.org/content/advances/2/5/e1501659.full.pdf
http://phys.org/news/2016-05-hammerhead-creature-world-plant-eating-marine.html
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6426818

Läs mer om Nigersaurus i https://www.dinosaurier.nu/en/nyheter/ko-dinosaurie