Gammal dino-måltid

Det fossila maginnehåll från en dinosaurie, vars kvarlevor hittats i juralager på Patagonien, visar att den åt frön från bland annat kottepalmer.

Några av fröna är så gott som kompletta, och tycks ha svalts ner utan att ha tuggats. Hårda nog att passera genom matsmältningskanalerna utan att upplösas. Och om nu dinosaurien förblivit vid liv skulle frökärnorna kommit ut genom avföringen och fortfarande varit grobara. Vilket enligt forskarna visar att denna dino, och säkerligen flera, bidrog till att sprida olika slags frön i den dåtida världen. Idag är fröna helt mineraliserade, så något experiment i den vägen går inte att genomföra.

Själva magsäcken finns inte bevarad, men väl andra delar av dinosaurien, som klassficerats som tillhörig gruppen Ornithischia. Den har förärats med ett nytt artnamn – Isaberrysaura mollensis, efter Isabel Valdivia Berry, den forskare som var den första att rapportera om fyndet för några år sedan. För övrigt kan sägas om isaberrysaurusen att den beräknats ha varit fem-sex meter lång, var lite lik en Stegosaurus, men förmodligen var släkt med Iguanodon eller Hypsilophodon.

Låter det rörigt? På ett sätt inte så märkligt, då forskarna ofta endast hittat några benknotor som mest är att likna vid ett pussel, där flera bitar saknas. Att man då ibland får gissa sig till den färdiga bilden är på ett sätt inte så konstigt. Och att man säger sig vara osäker känns då ofta mer trovärdigt än att man ger en långsökt gissning som fakta, utan förankring i verkligheten.

Det mer säkra när det gäller just detta fyndet, är de frön som nämnts ovan och är just tydliga frön och ingenting annat. Frön som aldrig fick lov att gro, då dinosaurien dog hastigt – men knappast lustigt – medan de ännu låg kvar i magsäcken. Exakt hur vet vi inte, men tyder på någon form av katastrof då såväl frön som delar av skelettet blivit bevarat, genom en snabb fossiliseringsprocess.

Källor:
https://phys.org/news/2017-03-million-year-dinosaur-dinner.html
http://www.nature.com/articles/srep42778
https://en.wikipedia.org/wiki/Cycad

Översta bilden. Dinosaurie äter kottepalm, modell på Creation Museum, USA (foto: Molén).