Fossila cashewnötter lika dagens

Fossila cashewnötter har hittats i de rika fossillagren i tyska Messel. Enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan dateras lagren där till cirka 47 miljoner år. Någon större skillnad mellan dessa forntida och dagens cashewnötter finns dock inte – tvärtom uppges det vara en ”förbluffande likhet” mellan dem.

Cashewträdets äkta frukt är en njurformad stenfrukt som växer under den falska frukten, det så kallade cashewäpplet. Inuti den äkta frukten finns ett enda frö – cashewnöten. Detta innebär att cashewnöten botaniskt sett klassificeras som frö, och inte som nöt. Frukten växer på det lummiga cashewträdet Anacardium occidentale, vilket växer i tropiska områden och blir runt tio meter högt.

Tysklands fossila cashewnötter indikerar att de i forntiden växte på fler platser än vad de gör idag. Fossil bildas som bekant bara under extraordinära omständigheter. De flesta växter och djur har dött och försvunnit utan att lämna några spår efter sig, precis som de gör idag. Cashewträdet tros ursprungligen komma från nordöstra Brasilien.

Idag begränsas cashewnötternas spridning till tropiska områden där det är varmt och fuktigt. På många ställen är de en betydande industri, och når som bekant även fram till våra svenska butiker. Som livsmedel kallas de för nötter, förståeligt nog då både smak och konsistens är klart nötlik.

Källor:
http://www.physorg.com/news111846507.html
https://www.jstor.org/stable/10.1086/520728
http://en.wikipedia.org/wiki/Cashew

Samtliga bilder, pixabay.