Fingerfärdiga neandertalare

Neandertalarna var lika fingerfärdiga som nutidens människor. Det slår några forskare fast i en studie, där man jämfört handben från neandertalmänniskan med dem från nutida individer.

Studien förklarar tidigare arkeologiska fynd, vilka visar neandertalmänniskans skicklighet i att tillverka olika produkter. Som exempelvis kläder, smycken, fina små flöjter och redskap av olika slag. Samt att skära ut vackra mönster i fågelben och andra material, och måla konstfärdigt på grottväggarna.

För att klara detta bör man kunna hålla i nålar, penslar och vad det vara må, mellan tummen och pekfingret. Då neandertalarnas skelett var kraftigare än vårt har forskarna ofta utgått ifrån att de enbart kunde hålla i olika slags redskap med hela näven. Ungefär på det sätt som mindre barn gör då de håller i en krita. Bara en sådan sak som att trä snäckor på tråd, för smyckestillverkning, borde ha varit svårt med ett sådant grepp.

Kort sagt hade neandertalarna för människan helt normala händer, och studien ovan är ännu en bekräftelse att de var helt vanliga människor –  precis som vi.

Källor:
http://www.sciencemag.org/news/2018/09/neanderthals-used-their-hands-tailors-and-painters
http://advances.sciencemag.org/content/4/9/eaat2369
https://phys.org/news/2018-09-neanderthals-brutes-reveals-precisionworkers.html