Alla fåglar kommit ren

P1030619 De nutida fåglarnas utveckling startade i Sydamerika för omkring 95 miljoner år sedan. Det hävdar en grupp forskare efter att ha undersökt DNA från de flesta levande familjer av fågelarter på jorden och jämfört detta med hundratals fågelfossil.

På en fråga i svenska vetenskapsradion, hur det kommer sig att fåglarna överlevde den massdöd som sägs ha utplånat dinosaurierna för 65 miljoner år sedan, svarar en svensk forskare – “Ja det är en av de stora gåtorna, det vet ingen. Det är ett stort mysterium…”

Ett annat mysterium, som inte tas upp i vetenskapsradions artikel, är att fåglarna sägs ha utvecklats långt innan dinosaurierna dog ut. Om nu fåglarna utvecklades från dinosaurierna, menar jag. Fast det förklaras av evolutionsforskarna med olika utvecklingslinjer, då alltfler fågelfossil hittas allt djupare ned i lagren. Där den så kallade urfågeln Archeopteryx har en datering på ca 150 miljoner år. Fast även den grupp som fåglarna sägs ha utvecklats ifrån tycks man mena ha levt kvar fram till massdöden, så…

Men studien som sådan, att fågelfossil med så hög datering som 90 miljoner år har samma DNA som nutida fåglar, är intressant – riktigt intressant!

Källor:
http://advances.sciencemag.org/content/advances/1/11/e1501005.full.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6324404

P1030492IMG 7967

Foton: Gunnel Molén