Visst borde humlor kunna flyga, det är de väl designade för

Att humlor inte borde kunna flyga är en långlivad myt. De är istället väl designade att kunna göra det. Humlans vinge liknar mer ett helikopterblad, än en flygplansvinge. Dess form och rörelsemönster skapar en luftvirvel precis ovanför vingen och ger upphov till ökad lyftkraft.1-3

Myten om att humlorna inte borde kunna flyga är ganska gammal. Den uppstod redan på 1930-talet när en berömd aerodynamiker och föreläsare vid namn John McMasters återberättade en anekdot om en annan aerodynamiker. Den sistnämnda hade vid en middagsbjudning gjort några ungefärliga beräkningar, och konstaterat att enligt hans ekvationer så kunde humlor inte flyga.

Och säkerligen talade dessa forskare i god tro utifrån vad dåtidens aerodynamiker kände till. I form av aerodynamikens grundlagar, så borde inte en humla kunna skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av sina relativt små vingar, låga flyghastighet och tyngd. Det är dock inget bevis på att de inte kan flyga, snarare ett bevis på att humlor inte kan glidflyga. Vlket de knappast behöver eftersom de flyger så bra! Det är helt olika mekanismer som gäller för glidflygning och regelrätt flygförmåga.

Så utifrån vad forskningen känner till idag är att humlor borde kunna flyga – riktigt bra dessutom! Några av arten Bombus impetuosus, vilka lever i asiatiska bergsområden, har visat sig ha kapacitet att flyga högre än Mount Everest, upp till 9000 meters höjd.4-5

Källor:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bumblebee#cite_note-105
2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Humlor
3. http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article270803.ece
4. https://www.sciencemag.org/news/2014/02/scienceshot-bumblebees-capable-flying-higher-mount-everest
5. https://royalsocietypublishing.org/doi/pdf/10.1098/rsbl.2013.0922

Att humlor inte borde kunna flyga är en långlivad myt. De är istället väl designade att kunna göra det – vilket vi till vår glädje kan konstatera att de också gör.

Läs mer om humlor

Humlor ovanför Mount Everest

Nytta och glädje med humlebrum

Humlors kroppsuppfattning

Stadigt fäste för humlefötter

Humlor och elektriska fält

Humlor använder redskap

Hole in one – för humlor