Örnens räddning

Endast bråkdelen av en sekund räddar örnen i turbulenta stormar. Det visade en grupp engelska forskare i en studie, för några år sedan. Genom att dra in vingarna under kroppen, under ett kort ögonblick, hjälper det örnen att inte blåsa iväg i de starka vindarna. Den kan då stadigt och jämnt behålla sin kurs.

Den örn som forskarna bedrivit sin studie på är den så kallade stäppörnen, Aquila nipalensis. Med sin längd på ca 60-80 cm och en vingbredd runt två meter är stäppörnen lite mindre än välkända kungsörnen. Men kanske kan man utgå ifrån att såväl kungsörnen, som andra örnar, använder sig av samma beteende. Hitintills är det endast stäppörnen som studerats lika noggrannt.

Kanske onödigt att lägga till att den teknik som örnarna använder är något som flygplanskonstruktörerna gärna skulle ta efter. Dock något som ligger långt fram i teknikens underbara värld, om någonsin. Men vem vet – nu har forskningen ändå kommit så långt att man förstått hur örnen klarar kursen i storm och starka vindar.

På bråkdelen av en sekund, en fantastisk design bakom den bedriften!

Källor:
http://news.sciencemag.org/plants-animals/2014/10/eagles-collapse-wings-deal-turbulence
http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/11/101/20140645.full.pdf+html?sid=5a8cbd04-7395-44b6-bf08-4670e46d25e0

Foto ovan, steppörn (pixabay).

 

Säkert och tryggt ses örnarna sväva uppe i skyn. Men i turbulenta stormar räddas de på bråkdelen av en sekund, av den fantastiska teknik de utrustats med. Det visar en forskningsstudie från Oxfords universitet. (Havsörn och kungsörn, foton pixabay.)