Lemurer i dvala

När man tänker på att djur går i dvala under vissa perioder, tänker man som regel på våra breddgrader. Men även i tropikerna finns exempel på djur som använder en sådan överlevnadsstrategi under svåra perioder.

Forskarna har länge känt till att tjocksvansmakin (Cheirogaleus medius), en liten lemur på Madagaskar  sover sig igenom den årliga torrperioden. Den lägger sig då till ro i någon hålighet i något utvalt, lämpligt träd. Dessförinnan har den genom lämplig föda lagrat upp fett i svansen, och därmed ökad sin kroppsvikt till upp emot 40 %. Under tiden den sover tillgodogör den sig den näring och vatten den behöver från det som finns lagrat i svansen. Varpå kroppsvikten kan sjunka ner till hälften.

Nu har forskarna upptäckt att även två andra av Madagaskars lemurarter går i dvala. Men dessa lever högt upp i bergen där vintertemperaturen kan gå ner till minusgrader. När kylan kommer gräver de ner sig i underjordiska hålor. Därnere går de i dvala under ett par månader. De sänker då sin kroppstemperatur och hjärtverksamhet, och andas bara ett par gånger per minut.

Fenomenet med att gå i dvala är annars ovanligt bland primater. Men forskarna bedömer det som ett effektivt sätt att klara av perioder då det är svårt att få tag i mat, i såväl kyla som torrperioder.

Källa:
http://www.newscientist.com/article/dn23483-zoologger-the-hibernating-lemur-that-feeds-on-its-tail.html

Illustration, wikipedia

Läs mer om primater i dvala

Dvärg-tröglori i dvala