Hole in one – för humlor

Även djur med liten hjärna kan utföra komplexa uppgifter och anpassa sig till förändringar i naturen. Det har en grupp forskare från Storbritannien velat visa genom ett experiment med humlor, som lyckas putta ner en boll i ett hål.1-3

När humlorna i experimentet lyckades putta ner bollen fick de en belöning i form av sockerlösning. Och bollen blev det verktyg som hjälpte dem att nå sitt mål. Forskarna noterade också att när bollarna låg på olika avstånd från målet så använde humlorna den boll som låg närmast hålet. Man såg också att de humlor som iakttog hur andra gjorde lärde sig snabbare.

I en annan forsknigsstudie som publicerades nyligen visas hur humlor kan lära sig att dra i ett snöre för att komma åt sockervatten. För att sedan förmedla kunskapen vidare till andra.4-5 På ett sätt enkla experiment, som visar på humlors innovativa förmåga i en arrangerad miljö. Men kanske är det deras beteende och finurlighet ute i det fria, på en mängd olika områden, som främst visar på hur mycket som ryms i en hjärna stor som ett knappnålshuvud.

Källor:
1. http://www.sciencemag.org/news/2017/02/bumble-bees-are-surprisingly-innovative
2. https://phys.org/news/2017-02-ball-rolling-bees-reveal-complex.html
3. http://www.nature.com/news/bees-learn-football-from-their-buddies-1.21540
4. sciencemag.org/news/2016/10/hints-tool-use-culture-seen-bumble-bees
5. http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002564#sec023