Dinosaurier på museet

Här på museet finns fossil från stora delar av jorden, men flest är från Sverige, Marocko, Florida, Hell Creek Formation i USA och Nova Scotia. Sedan har vi även en del avgjutningar, precis som på större  museer. Vi är tredje största museet i Sverige, om man räknar antalet riktiga fossil vi visar.

Vi har ganska många sorters dinosaurier och andra reptiler (flygödlor och vattenlevande reptiler räknas inte vetenskapligt in bland dinosaurierna, men många brukar kalla dem dinosaurier i alla fall …). De dinosaurier och andra “dinosaurie-reptiler” som är markerade med en stjärna * (nedan) finns på museet, mer eller mindre stora bitar, men endast något enstaka komplett fossil av någon mindre sort (en del är dock avgjutningar). De inom parentes finns, men vi har ännu inte hunnit sätta ut dem i någon monter. Ytterligare några skall vi analysera först, så vi ser om det är något som är värt att visa upp, innan vi skriver in i den här listan av vi har dem.

Man kan köpa delar av många av dessa i försäljningen. Om man har tid att vänta ca 4 veckor kan vi beställa in även andra dinosaurier.

* Albertosaurus. En T rex som hittats i staten Alberta i Kanada.

* Allosaurus. Denna var som en liten T rex.

* Anatosaurus

* Ankylosaurus – “pansarvagns-dinosaurien”. De flesta tror att dinosauriernas hårda hud och benplattor var till för skydd mot rovdjur. Men, dinosaurierna var ganska dumma – en del hade hjärnor stora som valnötter. Om dinosaurerna skulle haft så tunn hud som däggdjur är det stor risk att de skadat sig när de bara stött emot något. Och – alla taggar, benplattor och – för Ankylosaurus – benklubbor, skulle vara till stor hjälp för att riva ner och riva sönder vegetation för att äta, även om de också ofta var bra som försvar.

* Brachiosaurus. En av de största dinosaurierna. De kunde dock inte stå på djupt vatten, som man tidigare trodde, för vattentrycket skulle då ha tryckt ihop lungorna så att det inte skulle gått att andas.

(* Carcharodontosaurus. Denna var som en större T rex.)1

* Camarasaurus

Carnotaurus. Namnet betyder köttätande (= Carno) tjur (= taurus).

* Champsosaurus (var mer som en krokodil, närmare bestämt en gavial, och inte en dinosaurie).

* Compsognathus

* Deinonychus. Man använde en klo från denna dinosaurie i den första Jurassic Park-filmen, men kallade den för Velociraptor (en mindre variant av raptor). Man har nu upptäckt att klorna var för svaga för att kunna riva sönder byten med, och att de förmodligen var till för att klättra med.

Dilophosaurus. Denna dinosaurie anses ha varit en köttätare. Men, med de mycket tunna benkammarna på huvudet är det knappast troligt – både om den slet och ryckte i ett dött djur (på liknande sätt som asätande djur gör idag) eller om den slogs med andra dinosaurier, så skulle benkammarna ha gått sönder nästan omgående.

Diplodocus. “Långhals.” Eventuellt får vi in delar från denna till museet.

* Dracorex hogwartsia. Namngavs efter skolan i Harry Potter-filmerna, eftersom denna dinosaurie liknar  draken i de filmerna. Den var en liten Pachycephalosaurus.. Se mer här.

* Dromeosaurus

* Edmontosaurus. En anknäbbsdinosaurie. Den hade som en tuppkam på huvudet, vilket man upptäckte när det fanns avtryck av mjukdelarna på ett fossil.

* Gallimimus

* Gasparinisaurus.

* Giganotosaurus. En större variant av T rex som hade svagare tänder.

* Gnathosaurus – en flygödla med stora tänder.

* Hadrosaurus. En anknäbbsdinosaurie.

* Ichtyosaurus. En fisködla.

* Keichosaurus. En av de minsta dinosaurierna, från Kina.

* Megaraptor. Man har nu upptäckt att klorna var för svaga för att kunna riva sönder byten med. Men, ett jättedjur som Megaraptorn kan knappast ha använt klorna till att klättra med. Megaraptorn kan dock bara ha varit ett “förvuxet djur”, precis som man upptäckt att andra som ansetts vara “olika dinosaurier” bara var ungar, “tonåringar”, vuxna eller “åldringar” av samma djur

* Mosasaurus. Man har hittat fossil av dessa i Skåne.

* Nanosaurus rex.

* Nanotyrannus rex. Denna var en “tonårs”-T rex.

* Nigersaurus. Hade ca 300 små tänder, så den var nästan som en “dammsugare” av växtföda..

* Oviraptor, Dinosaurien kallas “äggrövare” därför att man först trodde att den rövade bort och åt upp andra dinosauriers ägg. Men, man upptäckte snart att det fanns oviraptor-ungar i äggen där man hittade oviraptorn. Den skyddade alltså sina egna ägg.

Parasaurolophus.Man undrar över om den långa luftgången, genom utskottet på huvudet och till näsan, var för att den kunde avge höga ljud.

* Pachycephalosaurus. Så kallad “tjockskalle-dinosaurie”. Men – skallen var INTE hård så att det gick att stångas med den, utan den var mer svampaktig.. Liknande dinosaurier, men med massor av extra horn på huvudet, som riktiga sagodrakar, är “tonåringen” Stygimoloch och “ynglingen” Dracorex. De senare var således unga varianter av den förstnämnde. Se mer här.

* Phytosaurus (var mer som en krokodil, närmare bestämt en gavial, och inte en dinosaurie).

* Plesiosaurus – svanödla. Det är ganska vanligt att man hittar kotor från dessa djur.

* Psittacosaurus. “Papegoj-dinosaurien”. (En “sovande” modell av en sådan här dinosaurie finns på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.)

* Pteranodon. Man har hittat fossil av dessa i Skåne. De var egentligen för stora för att kunna flyga med det lufttryck vi har på jorden, även medräknat den lilla “slitsen”/”extravingen” som den kanske hade.

* Rhamphorhyncus

* Spinosaurus. En dinosaurie som delvis liknade T rex, men var tre meter längre. Den hade en stor ömtålig benkam med hudsegel på ryggen, som förmodligen hjälpte till med värmeregleringen. Djuret kan kanppast ha varit ett landlevande rovdjur, för den skulle slå sönder benkammen ganska omgående i en strid med en annan dinosaurie. Möjligen kan den ha tillbringat den mesta tiden i vatten, enligt nyare undersökningar.

* Stegosaurus. Benplattorna på ryggen var täckta med blodkärl, så de var till för värmereglering och inte för försvar.

* Stenopterygis. En fisködla.

* Struthiomimus. Den “strutslika” dinosaurien.

Stygimoloch var en “tonårs-Pachycephalosaurus”. Se mer här.

(* Tenontosaurus.)

* Thescelousaurus.

(* Torosaurus. Halsskölden och hornen var fulla med blodkärl. Då måste de ha varit till för värmereglering el dyl och inte för försvar. Den var en vuxen Triceratops.)

* Triceratops. Halsskölden och hornen var fulla med blodkärl. Då måste de ha varit till för värmereglering el dyl och inte för försvar. Den var en “tonårs”-Torosaurus.

* Tuataran – den enda “dinosaurie” som vi säkert vet att den fortfarande lever.

* Tylosaurus – en liten Mosasaurus.

* Tyrannosaurus rex. Dess hemskhet är oerhört överdriven. Tänderna var inte så vassa, tänderna satt fast löst, den gick som en anka, den hade ofta ledgångsreumatism osv. Den var en stor gammal sjuk dinosaurie, helt enkelt. När man hittat fossil av unga Tyrannosaurus  rex, typ “tonåringar”, har forskarna kallat dem för Nanotyrannus rex.

* Velociraptor. Man använde en klo från den större Deinonychus i den första Jurassic Park-filmen, men kallade den för Velociraptor. Man har nu upptäckt att klorna var för svaga för att kunna riva sönder byten med och att de förmodligen var till för att klättra med.